Hvilket tregulv skal jeg velge?

Når det gjelder gulv i treutførelse, finnes det utallige valgmuligheter. I dag får man gulv i mange ulike farger, men også med forskjellige egenskaper. Dermed vil forskjellige gulv egne seg i forskjellige rom og kunne dekke ulike behov.

Gulv er en langsiktig investering, og det er derfor viktig at du velger et gulv du vil trives med i lang tid fremover. Interiørtrender vil komme og gå, og aller helst skal tregulvet ditt kunne komplettere alle dine fremtidige stilvalg på en god måte.

Hvilke muligheter har jeg?

Tregulv har alltid vært populært i norske hjem, og slik vil det nok fortsette å være. Dersom du har kommet frem til at du ønsker tregulv i din bolig, vil vi peke på fire typer gulv du kan velge mellom – heltregulv, laminatgulv, parkett eller gulv i herdet eik.

Hva slags gulv du velger er, når alt kommer til alt, opp til deg. Mange velger gulv ut i fra hvilken farge de ønsker i hjemmet. Det er også noen som kun vil ha ekte tre, og automatisk dras mot parkett eller heltregulv.

Heltregulv – et fantastisk og varig valg

Heltregulv er fantastiske gulv som varer lenge. Felles for gulv i heltre er at de er lune, myke og behagelige å gå på. De kan også overflatebehandles på ulike måter, for å skape akkurat det utseendet du er ute etter. Dersom du velger rett tykkelse kan heltregulvet legges direkte på bjelkelaget. Tykkelsen gjør også at gulvet kan slipes flere ganger, noe som gir svært lang levetid – og gulvet blir dessuten bare flottere og flottere etter hvert som årene går.

Verdt å vite om heltregulv er at det kan være utfordrende å legge. Derfor anbefaler vi at du benytter en fagkyndig ved legging gulvet. Heltregulvet er dessuten noe følsomt for temperaturendringer. Dersom du bor et sted med store variasjoner i luftfuktighet kan det dermed være lurt å velge noe annet enn heltre.

Parkettgulv – et klassisk valg i ekte tre

Parkett er et klassisk og populært valg til gulvet, som oppfattes som lunt og behagelig å gå på. Parketten er laget av ekte tre, og gir deg mange muligheter når det kommer til farge og overflatebehandling. Du kan velge mellom beiset, lakkert eller oljet overflate, og vil med dette få et gulv med unikt spill i glans.

Når det gjelder slitestyrke, er ikke parkett det mest solide gulvvalget. Ved slag og støt vil parketten kunne få hakk eller riper. Dette kan imidlertid ofte repareres, enten ved å benytte en lamellfres eller ved å tette igjen med tremasse i samme farge. Våre parkettgulv kan også slipes, noe som vil forlenge levetiden på gulvet.

Les mer om pleie og vedlikehold av ulike typer tregulv her.

Laminatgulv – tåler hverdagens påkjenninger

I husstander hvor gulvet utsettes for stor slitasje fra for eksempel barn eller husdyr, kan det være en fordel å velge laminatgulv. Gulvet i seg selv er ikke laget av tre, men det har et øvre dekorsjikt med fotokopi av ønsket parkettvariant. Dette gir mange muligheter knyttet til utseende. Slitestyrken skyldes at gulvet har en indre kjerne av sammenpressede fibre med høy tetthet, noe som øker formstabiliteten.

Laminat krever lite vedlikehold og er motstandsdyktig for hakk og riper. Laminatgulvet lar seg heller ikke påvirke av direkte sollys og vil derfor ikke forandre farge over tid.

Herdet eik – bærekraftig, formstabilt og solid

Gulv i herdet eik er produsert på en måte som gir høyere slitestyrke enn tradisjonell parkett. Produksjonsmetoden gjør det mulig å ta frem mye gulv med lite treverk, uten at det går på bekostning av den ekte trefølelsen som mange er ute etter. Samtidig gir det en mer bærekraftig utnyttelse av treet.

Vi fører gulv i herdet eik fra EcoWood, produsert i parkettens hjemland, Tyskland. Gulvet er formstabilt og solid, og er bedre rustet for å tåle fuktighet enn for eksempel parkett. Gulvet skal ikke slipes, og er raskt og enkelt å montere. Med flere muligheter knyttet til overflatebehandling og børsting, er gulv i herdet tre velegnet for de fleste.

Les mer om fordelene med gulv i herdet eik her.

Velg gulvet som er rett for deg – og la oss hjelpe deg med valget

Som nevnt innledningsvis er det mye å tenke på når du skal velge gulv, samtidig som det er viktig å ta et gjennomtenkt valg. Utviklingen innen gulvproduksjon gjør dessuten at mye av det som tidligere la grunnlaget for valget, ikke lenger gjelder i like stor grad. For eksempel har laminat blitt så likt parkett i både utseende og dimensjoner at flere går bort fra kravet om at tregulvet skal bestå av ekte tre.

Nordmenn legger stor vekt på utseendet på gulvet. Vi tilbringer mye tid hjemme og er opptatt av å ha det fint rundt oss. Som forhandler av gulv er vår erfaring at mange velger å følge moten, og slik vil det nok fortsette å være. De siste årene har vi for eksempel omfavnet matte gulv i lyse eller grålige toner. Samtidig skal man ikke være redd for å finne sin egen stilart. Spør oss gjerne hvis du vil ha tips og råd før du tar valget.

Vi i Aasen Handel har vakre gulv som passer alle stiler og behov. Kom innom oss og se utvalget eller kontakt oss for en hyggelig prat.