Pleie og vedlikehold av gulv i herdet eik, heltre, parkett og laminat

Tregulv er både klassisk og populært. Gulv i tre eller laminat gir deg mange valgmuligheter, slik at du kan få alt fra et lunt og varmt uttrykk til et mer moderne og stilrent preg. Når du velger tre på gulvene, er det også viktig å huske på at tregulvet trenger riktig pleie.

Med rett pleie og vedlikehold opprettholder du kvaliteten på ditt tregulv. Du forebygger og eliminerer eventuelle skader og slitasje, og får et gulv som ser flott ut lenger.

Ulike gulv trenger forskjellig vedlikehold

Det er ikke slik at et tregulv er et tregulv – heller ikke når det er snakk om vedlikehold. Mens mange kanskje er fristet til å ta frem mopp, vann og grønnsåpe når gulvet trenger en vask, er det ikke nødvendigvis dette som er det beste for gulvet. Med tregulv er riktig vedlikehold helt avgjørende, og du burde alltid følge anbefalingene du får fra leverandør eller spesialist.

Les mer: «Hvilket gulv skal jeg velge?»

Slik vasker du tregulvet

Dersom du har parkett, laminat eller mattlakkert herdet eik på gulvene, kan du bruke syntetiske vaskemidler beregnet på gulv til rengjøringen. Disse gulvene tåler ikke for sterke vaskemidler. Er det søl eller fett som sitter ekstra godt kan du gå over gulvet med litt Zalo og en godt oppvridd klut. Husk at det aldri skal ligge igjen vann på gulvet etter vask.

Til rengjøring av gulv i heltre eller hardvoksoljet herdet eik er det anbefalt å bruke Osmo vask og pleiemiddel nr. 8016. Du bruker én kork vaskemiddel til en bøtte med fem liter vann og en oppvridd klut. Bruk aldri andre vaskemidler enn det som er anbefalt av leverandør.

Mellom gulvvask bør du støvsuge eller moppe regelmessig. Ikke la sandkorn og annet bli liggende på gulvet, da dette kan skape slitasje dersom det trekkes rundt.

Reparasjon av slitt og skadet gulv

Hakk, sår og riper i tregulvet kan by på irritasjon i hverdagen. Små riper kan som regel gjøres mindre synlig ved å bruke en beskyttende vedlikeholdslakk eller -olje. Større og mer synlige hakk og sår vil derimot trenge litt mer omfattende behandling. Fremgangsmåten vil variere etter hva slags gulv du har:

 • Parkett
  Hakk og sår i parketten kan repareres ved å slipe eller lakke gulvet. Det er også mulig å skifte lamellen eller hele trebordet, eller du kan fylle hakket med reparasjonsmasse i samme farge som parketten.
 • Laminat
  Laminat er generelt kjent for å tåle de fleste påkjenninger, og krever lite vedlikehold. Eventuelle skader kan repareres ved å bytte det skadede bordet eller ved å benytte reparasjonsmasse i samme farge som gulvet.
 • Heltregulv
  Heltregulvet er laget for å vare lenge og kan slipes ned flere ganger. Ved skader på gulv i heltre kan du pusse ned skaden eller hakket og bløtlegge området. Da vil veden heve seg og gulvet vil se flott ut igjen. Alternativt kan du dekke hakket med en reparasjonsmasse. For å ta vare på gulvet kan du påføre rens og vedlikeholdsvoks for hardvoksoljet gulv. Ved stor slitasje kan du med fordel påføre et nytt strøk med hardvoksolje.
 • Herdet eik
  Også herdet eik kan repareres ved å skifte det skadede bordet eller ved å fylle hakket med reparasjonsmasse i samme farge som gulvet. For å vedlikeholde gulvet kan du lakke eller påføre rens og vedlikeholdsvoks for hardvoksoljet gulv. Dersom slitasjen er stor kan gulvet også påføres et nytt strøk med hardvoksolje.

Kontakt oss for mer informasjon om vedlikehold av tregulv

Har du fått skader i ditt tregulv eller vil vite mer om vedlikehold av tregulv før du velger gulv til hjemmet? Vi har høy fagkompetanse og hjelper deg gjerne. Kom innom oss for en hyggelig prat eller kontakt oss her.