Hvilket gulv skal jeg velge?

Valg av gulv er kan være vanskelig. Skal man velge parkett, laminat, lyst eller mørkt gulv. Her er litt hjelp på veien for å finne gulvet og utrykket du ønsker i ditt hjem.

Parkett eller laminat?

Parkettgulv og laminatgulv kan ha likt mønster, farge, glans, tekstur, struktur, tykkelse og lyddemping.
Teknologien og utvikling innen gulvdesign har kommet så langt, at det kan det være nesten umulig å se forskjell.

Men vi kan likevel påpeke noen tydelige forskjeller på disse to gulvtypene.
Gulvene er svært ulike med hver sine fordeler og egenskaper.

Et parkettgulv er mykere og kan oppleves som varmere å gå på. Tre er et «levende materiale» og derfor mer mottagelig for ytre påvirkning. For eksempel vil lys parkett over tid bli noe mørkere, og mørk parkett bli noe lysere. Noen vil si at parkett med sin ekthet har sin egen sjarm med de naturlige variasjoner i farger og mønster, og som vil variere ettersom årene går.

Hvert enkelt parkettbord er unikt sammenlignet med laminat hvor bordene er mer identiske. Fordelen med parkett er at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt.

Laminatgulv er fotokopi av forskjellige parkettvarianter. Det øverste sjiktet kalles dekorsjikt. Laminat er beregnet for å være mer slitesterkt og krever mindre vedlikehold enn et parkettgulv. Har du små barn, hund, eller er redd for at gulvet  skal få hakk eller riper bør nok laminatgulv være et førstevalg. Laminatgulv vil heller ikke forandre seg i farge over tid.

Parkett består av tre, limt sammen i tre sjikt eller flere, mens laminat består av en beskyttelsesfilm over et dekorsjikt/foto, som er montert oppå en kjerne av HDF. HDF er trevirke som er malt opp, presset og limt sammen til en trefiberplate.

Treslaget i det øverste sjiktet, (f.eks Eik, Ask osv) bestemmer ripefastheten på parkettgulvet, mens oppbyggingen av toppsjiktet avgjør ripefastheten til laminatgulv.

Berry Alloc har to typer produksjonsserier i laminatgulv: Direkte Laminat og Høytrykkslaminat. Som forbruker til private rom kan du velge hva du enn måtte ønske, da gulvene har livstidsgaranti til privat bruk. Fargen på gulvet avgjør ofte hva man ønsker i rommet uavhengig om det er Direkte eller Høytrykkslaminat.

Men trenger du gulv til kommersielt bruk, da er  høytrykkslaminat å anbefale.
Høytrykkslaminat fra Berry Alloc har verdens sterkeste låsesystem og er uten sidestykke når det gjelder styrke i overflatesjiktet. Det unike overflatelaget gjør at det brukes på steder med stor slitasje, som hoteller, restauranter, kontorer, utstillingslokaler, og flyplassterminaler. Låsesystemet på høytrykkslaminat  kan også legges på større flater enn et Direktelaminat.

Fargevalg

Fargevalg på gulvet kan være en utfordring når du står i butikken. Det bugner av forskjellige nyanser, strukturer og kvaliteter. Tenk først på hva du ønsker. Lyst, mørkt eller medium farge på gulvet. Det kan hjelpe deg litt på veien. Tenk på at mørke gulv gjør at rommet virker mindre, og lyse gulv gjør at rommet virker større.

Så før du bestemmer deg for gulv tenk gjerne over:

Hvilke behov har jeg?

Hvilken sjattering på gulvet ønsker jeg?

Liker jeg at fargen endres over tid?

Hvilken egenskaper må gulvet ha, i forhold til f.eks ripefasthet og vannresistens?

Vi har hund og små barn, hva fungerer best for oss?

Ønsker jeg ekte tre eller laminat?

Tenk også over pris og det totale budsjettet? Kanskje kan man investere i et dyrere gulv i stua med 1-stav exqlusive, og mulig en rimeligere variant i 3-stav på soverommet.

Husk også at gulvet er det første alle ser og legger merke til når vi kommer inn i et nytt hjem. Vi ser ned for å se hvor vi skal sette føttene.

Atmosfæren og helhetsinntrykk bestemmes mye ut fra hvilket gulv vi velger å ha i hjemmet vårt.

Mye å tenke over, men når man har tatt noen av valgene over, er man på god vei til å finne gulvet som passer akkurat for deg.

Personvern og cookies